Selimiye camii ters lale hikayesi kıyamet

Yani çok ilginçtir, ters lale, Selimiye'nin ihtişamını gölgede bırakıyor. Efsaneye göre, şimdi müezzin mahfilinin bulunduğu yer, Lale, isminde bir kadının arazisiymiş. … Ve mermer direklerden birine o kadına işaret olarak lale motifi koymuşlar, ancak tersliğini de belirtmek için laleyi ters yapmışlar.Sep 17, 2015

Ters lalenin hikayesi nedir?

Ters lale, Anadolu coğrafyasına ait endemik bir türdür. Efsanelerde Ters Lale Hristiyan rivayetlerine göre; Hz.İsa'nın çarmıha gerilişine şahit olan Hz. Meryem'in gözyaşlarının düştüğü yerde Ters Lale yetişmeye başlamıştır. … Ters Lale, Anadolu topraklarının gördüğü büyük acıları efsaneleriyle özetlemektedir.

Hangi camide ters lale motifi vardır?

Çinilerinde 101 çeşit lale işlemesi bulunan Selimiye Cami'nde bir de ters lale figürü bulunuyor.

Selimiye Camii minaresi neden 3 merdivenli?

Selimiye Camii minarelerinden ikisinin üçer merdiveni vardır. Bu minareler cami avlusunun kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerindedir. Merdivenler üç ayrı şerefeye çıkacak olan müezzinlerin birbirlerine engel olmadan çıkmalarını sağlar.

Selimiye Camii’nin belli başlı özellikleri nelerdir?

Kesme taştan yapılan cami iç bölümüyle 1620 metrekare, tümüyle ise toplam 2475 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Selimiye Camii, yerden yüksekliği 43.28 metre olan 31.30 metre çapındaki kubbesiyle ilgi çeker. Kubbe, 6 metre genişliğindeki kemerlerle birbirine bağlanan 8 büyük payeye oturur.

Ters lale neyi ifade eder?

Ters lale çiçeği birçok efsaneye konu olmuştur ve hüznün sembolü olarak kabul edilir. Ters lale anlamı diye arattığınızda hüzün, kerbela ve ağlayan gelin olarak tanımlanır.

Ters lale ne anlama gelmektedir?

Ters lale, Anadolu'da hüznün sembolü olarak bilinir. Kerbela ya da Ağlayan Gelin olarak anılan ters lale, Anadolu'nun simgelerinden biridir. … Ters lale, Anadolu'da yetişen en özel çiçeklerden biridir. Kerbela çiçeği ya da Ağlayan Gelin olarak da anılan ters lale, aynı zamanda hüznün sembolü olarak da kabul edilir.

Ters Gül hangi camide?

İşte Mimar Sinan'ı şükür secdesine götüren Selimiye Camii'ndeki ters lalenin sırrı budur. Yeryüzündeki mimari eserlerin en güzellerinden biri olan Edirne'deki Selimiye Camii inşa edilirken, şimdiki müezzin mahfilinin bulunduğu yer lale bahçesidir. Bu lale bahçesinin olduğu arazi, bir kadına aittir.